Followers

Amazing 11 Years Old!!!

Tuesday, June 14, 2011

A godly voice on this kid, Bianca Ryan from America's Got Talent

Saya tak dapat IPTA! macam mana ni!???

Thursday, June 2, 2011



Salam to all my readers!
Entry kali ni Fazril nak share pengalaman Fazril...

well before start... Fazril nak ucapkan Tahniah tuk semua pelajar lepasan SPM yang telah pun melanjut kan pelajaran ke IPT :)

Belaja betol-betol koz ni akan menentukan masa depan korang... paling penting kena pandai bawak diri! pandai pilih kawan! pandai bahagi kan masa! dan paling penting jangan sesekali mudah mengalah! bila dah dapat belajar kat IPTA ni... tanamkan sifat bersyukur kerana korang bertuah dapat belajar sedangkan ramai yang tak dapat masuk ke IPTA... jadi guna kan peluang yang ada dengan sebaik mungkin! :)

__________

ok. berbalik kepada tajuk entry kali ni... 'Saya x dpt msuk IPTA!mcm mana ni!???'

Fazril tau ramai yang menghadapi situasi ni... semestinya timbul perasaan gusar, iri hati, rasa down sangat2, give-up and macam2 lagi...

Fazril nak share pengalaman Fazril...
lepas je dpt result SPM dulu... kwn2 sibuk apply sana sini... and bila time result upu/matriks n mcm2 lg... 1 pun x sangkut... kosong! tak dapat offer mana2 pun!... yup at that time memang rasa down and malu sangat2... tuhan jaa yg tau mcm mana perasaan Fazril waktu tu... pernah terfikir kn 'SUICIDE' waktu tu... sbb terlalu pressure...

setiap kali jumpa dgn org lain mesti ditnya.. 'weh ko dpt mana?' bila jumpa kwn2 parent... mesti kena soalan ni 'anak kamu dpt smbung mana?' malu sangat2... parent lagi lah... tak sanggup nak tengok muka diorg bila kwn2 diorg tanya soalan macam tu...
just imagine... Fazril buat rayuan tuk kemasukan ke upu... sampai 3 kali... berulang alik ke Putrajaya... semua tak menjadi... setiap kali jumpa... bila ditnya kenapa n mengapa saya tak ditawarkan tempat ke IPTA @ Matrikulasi... jawapan mereka senang ja... markah merit adik rendah berbanding kawan2 adik... sbb tu x dpt...
at that time memang hangin satu badan... terus bagi 1 soalan cepukmas kat org tu... ' kalo tuan mengatakan markah merit saya rendah, boleh tuan bg sbb kenapa si-polan ni boleh dpt Asasi LAW sedangkan sya yang ternyata layak tak dapat... at that time fazril tunjukkan jalan kira markah merit Fazril and si-polan tu depan mata die... org tu terus diam...then fazril trus ckp kat my mum jom balik... it just wasting our time coz fazril taw memang tak kan dapat!

~~~~~~

tuk mereka yang menghadapi situasi ni sekarang... ap yang fazril boleh ckp... truskan wat rayuan... jangan cepat mengalah... 'bersusah2 dulu... bersenang2 kemudian' and andai kata kita tak dpt jugak... then time ni lah kite kena cari options lain... dalam bahasa laen kita tgk peluang2 ke IPTS or others college2 yang laen. yang sememang nya bukan IPTA

kat Malaysia ni.. terlalu banyak kolej2 IPTS... sometimes kita tak pernah taw pun n tak pernah mohon pun tp dioffer tempat tuk continue study.... tak perlu kot fazril mention nama2 ni... sbb i'm sure most of u guys know...

dulu cikgu sekolah selalu pesan... tak semua IPTS tu tak bagus... and tak semua IPTS tu mahal melampau... kena pandai cari... kena pandai tengok2... mana yang diklasifikasi kan sebagai 'sesuai @ Bagus'. ni semua based on my past experienced...

Fazril buat homework! tuk identified mana yang bagus... mana yang sesuai...
nak identified!

  • first sekali... korang tengok Facilities yang phak kolej sediakan kat students die... if berani... korang tnya sendiri student yang blaja kat kolej tu.... then u will get a good feedback... nanti korang taw la agak2 nye mana yg ok n mana x ko! huhu
  • then tengok pulak 'course2 yang ditawarkan'. tp rasa ni x ad masalah sgt... koz ap yg korang minat tu yang korang cari... jangan pulak 'minat kulinari' pegi ke 'kejuruteraan'... nanti korang jugak yang ternganga.
  • lepas dh pilih koz kat IPTS2 tersebut... kena check... koz yang ditawarkan kat IPTS tu dpt approved dr MQA or not!... benda ni sangat sangat sangat la penting! kalo tak susah nak ke degree nanti. benda ni dah pun jadi kat anak jiran Fazril... die ambk course yg tak approved MQA... time cari kerja... susah nk dapat koz government sector directly refused to take her just sbb dip/ijazah die tak diperakui oleh kerajaan n x ad MQA. plz plz plz JANGAN la terpengaruh bila ad org ckp MQA ni x penting... menyesal tak sudah wehh!
  • then of course kita tgk structure yuran die... mahal sangat ke? kalo mahal sangat tu bg fazril... better cari yang laen... koz mahal tak semesti nya bagus... but if those yang mampu... bole jer on!
  • kita tengok pulak interm of bantuan pinjaman pelajaran. tempat tu ada tak bantuan pinjaman pelajaran. ada tak offer PTPTN? MARA? YAYASAN? SCHOLARSHIP? etc...but tok pelajar Bumiputera... nasihat Fazril... cari la yang ad offer MARA... koz lg elok... of korang perform cemerlang smpai abis belajar... leh convert to biasiswa or potongan bayaran.... berbanding dgn PTPTN yang kena bayar full+interest (riba). Faham2 eh
  • next... kalo bole... cari la course2 yang ada joint-venture dengan IPTA. Misalnya 'Program Bersekutu KPTM-UITM, SHAHPUTRA-UITM, SHAHPUTRA-UTM etc... why Fazril suggest ambik yang ad program bersekutu ni? sebab... bila kamu dah abis belajar nanti... senang nak sambung degree... sbb kamu dah ad link dengan pihak universiti IPTA tu... bak kata org... terjamin la... contoh.. korang ambik account kat KPTM and program tu dibwh KPTM-UITM... time abis blaja... nak smbung degree... sure2 korang dapat tempat kat uitm... koz uitm utamakn student die and student dr kolej bersekutu tuk fill tempat diorg... sama gak dengan universiti lain eh :)

tu serba sikit tips yang fazril nak share dgn korang..... :) harap dapat la membantu :) insyallah... selagi mana kita mahukan sesuatu tu... and kita berusaha tuk mendapatkan nya... Allah SWT akan mempermudahkanya... and semestinya akan membantu hambanya yang memerlukan bantuan......

bila dah dapat kelak... jangan pula korang lalai... blaja la betol2... jangan maen2... sbb ni semua menentukan masa depan kamu.....

ap2 or ad ap2 persoalan... boleh hubugi fazril eh :)

GUD LUCK TO ALL!



----------

Related Posts with Thumbnails