Followers

Oh uitm!

Monday, September 26, 2011

Hey everyone... fazril here!

Well....tonite nk share cikit my experience on the first week kt uitm shah alam...

Well first week ofcourse minggu pendaftaran kn.. so kami student2 ni pon daftar la ke uitm shah alam....

As usual me and my good friend qimie set gerak sekian sekian... so smpai both of us meet n settle our registration.. kt sana jugak jumpa la yang lain-lain...

Kalo nk dicitekn... yg dr kptm bangi dulu mcm x ramai mana pon... so disebabkan semangat assabiah :p yanv mejulang tinggi... kami iaitu... fazril, qimie, alyaa, raja, lily and as well daya daftar dibawah satu bumbung... meas that... dalam satu group la... so x de la susah... sume.same jer huhu

So balik kpd cite registration tu... kami sume settlekn la... but my first pandangan kt faculty... 'ohh my.. ni ka faculty aku' mcm umah mayat ja... 'x de seri langsung ' seyes... sgt buruk faculty ku huhu... bila tanya senior... ni bangunan lama...  huhu...

During the registration day... kami semua sgt la pening.. not only me but most of the student... mana x nya... kami x tau ap yg patut dilakukan... there's no person yg bole kami refer tuk guide kemana n ap yg nk dibuat... mengadu kt senior... die leh ckp...'ishh.teruknya management faculty' cuti lama x kn x arrange segala2 nya... kami yg semua ni sume dh terpinga2 dh...

Memang panas gak arr hati ni huhu tp ap bole buat... sekarang ni dh DEGREE ma.. so everyone kena INDEPENDENT! Huhu

Last duk punya duk....kami balik dlm jam dua... registration dh settle.. tp daftar subjek blom ag... hehe... dh arr penat nk taip huhu smbung t eh hebe

P/s... seronok dpt kelas dgn kwn2 investment dulu plus dgn kwn kwn baru huhu... sayang korang haha xD

Top 10 Most Annoying Things Other Drivers Do (Part 2)

Friday, August 12, 2011

hey readers...
Sorry lambat update! haha

~~~
okies... sebelum ni Fazril dah pon bagi 2 top list perkara yang suka sangat dilakukan oleh pemandu-pemandu kenderaan ni.

so... Moh kite sambung part 2 tuk entry 'Top 10 Most Annoying Things Other Drivers Do' ni... entry top 1p kelakuan drivers yang 'meng'annoyinng' kn


~~~~~

3) Memandu Terlalu Laju a.k.a Over speed limit


haaa.... ni top yang paling and sememangnya dilakukan oleh semua pemandu pemandu di dunia ni. Baik si Kereta, Encik Lorry, Kak Bas, Abang Teksi, Adik Motosikal. Bak kata orang semua la.
turut tak terkecuali orang yang menaip blog ni haha xD habit yang susah sangat nak dibuang. hehehe
ok.

Q: Why Driving too fast ni dikategorikan sebagai 'annoying'?
A: Sangat simple. Driving too fast is DANGEROUS! pernah dengar tak words ni 'KELAJUAN ITU MEMBUNUH'

driving secara laju sangat bahaya kepada pemandu. + ia bahaya kan orang lain juga. Bila kita drive cars laju. dengan kata mudah 'NYAWA ANDA DALAM BAHAYA'!
kalau kita perhatikan di Highway, or jalan-jalan raya, banyak yang memandu secara Laju macam ni. lebih dasyhat lagi, waktu time hujan lebat ala ala ribut tropikana. dengan bangga nya mereka memandu melebihi 150 km/h! WTF!. Ko nak bunuh diri ko dengan orang lain ka!?


kalau waktu biasa, lagi dasyat ad yang sampai 160+ km/h. memang tahap giler la manusia ni. dah tu paling best sekali die siap bagi 'HIGH BEAM' lagi dari jauh, suruh pemandu lain ketepi.

Masalah Overspeed limit yang tahap 'MELAMPAU' ni bukan saja dilakukan oleh kenderaan kecil seperti kereta @ Motosikal. Tapi turut dilalukan oleh pemandu pemandu BUS and LORRY. Yang ni lagi best. Cukup dengan saiz nya yang besar tu cukup untuk menggambarkan macam mana keadaannya jika dipandu secara laju. tp apa pun baik Cars = Lorry = Bus semua sama saja sekiranya mereka tergolong dalam kategori ini.
Contoh Kelakuan:
  • Waktu tengah sedap drive kereta ni, tiba-tiba kita nampak satu kenderaan kat belakang dengan laju dan bongkak nya memandu secara melulu yakni memandu secara laju. Tak cukup dengan tu. Siap kita di 'HON' kan nya + dengan extra 'HIGH BEAM' dari jauh. Konon nya mereka ni memberi isyarat menyuruh kita ketepi. Selalu yang bagi BEAM BEAM ni kereta, tapi Lorry and Bus pun sama

Sigh! kecewa sangat-sangat dengan gaya pemanduan macam ni. HELLO! AKU pun bayar TAX ok! ni bukan Highway BAPAK KO PUNYA! Bila dah accident.. baru nak melalak... suruh orang lain panggil Ambulance. Tak pasal2 orang yang ko 'HIGH BEAM' kan td terpaksa terperangkap dengan traffic jam gara-gara ko accident. Cis! sumpah seranah orang taw tak.


pls jangan fikirkan diri sendiri! fikirkan pengguna yang lain sama. semua orang nak sampai ke desitinasi yang dituju. so BE FAIR la

+ banyak sangat kemalangan-kemalanan yang jadi disebabkan memandu MELEBIHI HAD LAJU!
jadi... mahukah anda menambah bilangan statistik tu lagi? Suka sangat ka buat ahli keluarga kita menagis gara-gara pemanduan kita?



P/s : More to come! Stay Tuned!
~~~~~

Salam Ramadhan!



Salam Ramadhan to all my Muslim Friends!

Top 10 Most Annoying Things Other Drivers Do

Tuesday, July 26, 2011
Salam 1 Malaysia semua. Lama nya tak keudara huhu

ok... entry kali ni berjudul 'Top 10 Most Annoying Things Other Drivers Do'

well kita semua tahu kan macam mana gelagat pemandu-pemandu ni... baik yang memandu kereta, lori, bas, traler malah tidak terkecuali mereka yang menunggang motosikal. Macam-macam ragam yang boleh kita lihat. Kadang-kadang tu sampai merbahayakan nyawa orang lain. AND paling teruk perbuatan mereka ni sangat-sangat la 'ANNOYING'

Jom kita sama-sama share apa benda yang kerap and selalu dibuat oleh pemandu-pemandu yang dimaksudkan yang boleh dikategori kan sebagai 'ANNOYING'

1) Memandu Sambil Menggunakan Mobile Phone

Perbuatan ni lah yang paling lazim dilakukan oleh kita semua. kan? kan? kan? Waktu-waktu ni la kita dok sibuk call 'Mak kite' la, 'Bapak kita' la, 'Lover kita' la and macam-macam lagi. Malah time tengah memandu macam ni la mereka si pemandu yang tergolong dalam ni dok sibuk bertanya khabar. HAISH! Masalah betul. Memandu sambil menggunakan Telefon ni SANGAT SANGAT SANGAT la MERBAHAYA. Bukan setakat bahayakan diri sendiri, Malah merbahayakan pengguna jalan raya yang lain.



Malah lebih meng'annoying' kan (cewah.. ape punya bahasa la ni :P) dah la guna telephone waktu tengah memandu kenderaan. Cara pengendalian kenderaan tu sangat la MENYUSAHKAN orang lain. Memang percuma kena Sumpah Seranah orang lain gara-gara sikap mereka.
Contoh kelakuan :
  • waktu tengah memandu + menggunakan telefon ni... bawa kereta macam siput B*B*. Benda ni selalu terjadi, tak kira la kat 'Highway' ker Jalan Bandaran ker malah Jalan-Jalan Kampung. Duduk lorong laju kat highway tapi bawa kereta 60 km/h jer. Tak ker hangin orang lain. Kalo kat Jalan Lain (especially Jalan 2 lorong) pulak, bawak selembab yang boleh sambil bergayut. Kenderaan lain dah bersusun-susun dekat belakang macam Keretapi. Sangat lah menyusahkan orang lain HANYA KERANA SIKAP MEREKA INI!




2) Tidak Menggunakan 'Signals'




Habit untuk tidak menyalakan lampu isyarat ni, sangatlah meng'annoying'kan. Why? Because ia nya menyebabkan pemandu lain menjadi huru-hara, kelam-kabut, Bahkan lebih teruk lagi, menyebabkan nyawa pemandu kenderaan lain dalam bahaya. Mana tak nya, gara-gara mereka ni, pemandu lain boleh terlibat dalam kemalangan.

Lagi satu, sepanjang pemerhatian Fazril, 'Women Driver' selalu melakukan benda ni. hehe buka prejudice yer tapi kenyataan. lagi-lagi pemandu wanita muda @ Remaja lah. Kalau nak belok simpang, main keluar ja macam tut....
Contoh kelakuan :
  • Kita tengah layan dan sedap-sedap drive kete ni. then suddently, kereta depan tibe-tibe saje belok ker selekoh. Meaning that mereka ni dengan tiba-tiba break mengejut and posing. Off course kita selaku pemandu dibelakang ni SHOCK and terkejut. Kalo nasib tak baik alamatnya kereta depan tu memang kena sondol la dengan kereta belakang.



Ok. itu die 2 perkara yang 'ANNOYING' yang selalu dan kerap dilakukan oleh pemandu-pemandu kenderaan :). Next 8 lagi akan Fazril post kan kat entry berikut nya.

P/S jangan lupa Komen eh :)

5 Signs She Wants to Date You - By Alan Goldsher

Tuesday, July 12, 2011


In terms of figuring out how to comprehend a woman’s feelings about us when we’re trying to make the leap from “friends” to “friends who kiss,” men often overlook obvious signs. This is especially true for guys who’ve been burned in the past (and who hasn’t been?) who are wary about rejection. Maybe we’re not totally oblivious, but we often have a difficult time reading signals. So here are a few signs she’s interested in a kiss — consider them your green light to get closer.


1. The “let’s laugh” signal

David Wygant, author of
Always Talk To Strangers, is an excellent signal-reader. “If she makes you feel like a stand-up comedian, even though you’re not that funny, she wants to take it to the next level,” says Wygant. Similarly, Rosemarie of White Plains, NY, shares: “If I’m interested in a guy, I kind of tease him — I try to get a funny, bantering chat going. It shows that I’m interested in playing a bit of a cat-and-mouse game, you know? I’ll say something like, ‘I think you’re just making that up,’ or ‘Honestly now, has that line worked?’ but I say it with a big smile and eye contact so he knows I’m just joking.”

2. The tell-tale time sign


If you are friends with a woman and sometimes wonder if there might be more there, take heed of when and where she wants to hang out with you. If she wants to meet you for a quick workday lunch, chances are she doesn’t like you in the way you might hope. But if she asks you to meet her for a gallery opening in the evening or to see a movie with her on a Saturday at 8 p.m., she may be casting you in more of a boyfriend role. Says Shelly of San Diego: “I work with a lot of guys and admit to getting crushes on my coworkers from time to time. I’ll chat them up about new movies I want to see, and if one I’m interested in asks me out, I do what I can to make it at night on a weekend. That makes it so easy to grab coffee or food afterward and get to know each other on a more personal level.”

3. The body language clues

OK, so the odds of a woman reaching out to hold your hand while you’re flirting with her are slim to none. So how does she use her body to show you she’s interested? Jess from New York believes a woman’s gestures will send you the message. “Her body language will give her away — if a woman leans in toward a guy while he’s talking, mimics his body language, and maybe sneaks in a subtle touch here or there, these are pretty good signs that she’s into him. Obviously, he should get her phone number and actually call.” And how does a guy know if a woman isn’t interested? “If she is looking around the room while he’s talking to her and crossing her arms across her chest,” says Jess, “she’s probably not that interested. Also, if she tells the guy that he would be perfect for her sister or she suddenly brings up the fact that she’s been talking to her ex-boyfriend, there’s probably not a spark there.” The guy should just move on to a woman who is worth his time... or possibly take the uninterested woman up on her set-up offer.

4. The look that says “I like you”


A guy should also know what kind of eye contact is waving him in for a kiss. Direct eye contact that lasts more than a couple of seconds is a sign of interest, say the experts. And if a woman looks from your eyes to your mouth, well, things are in very, very good shape. “I don’t know if it’s conscious or not, but when I like a guy, I find my gaze wanders from his eyes to his mouth,” says Moira of St. Louis, MO. “It’s definitely a seduction move; it lets him know that I’m thinking about what it would be like to kiss him.” Gentlemen, if you’re getting that signal, this is another time you want to go ahead and get that phone number.

5. Taking the next step


Once we men realize a woman genuinely likes us, our minds are oftentimes so blown that we have no idea how to proceed. Fortunately, Wygant does: “Once she gives you these hints, you need to close the deal. Ask her to talk to you away from her friends or call her up on the phone and say, ‘You know what? I want to take you out for a nice dinner — just the two of us.’”

What if the object of your affection is a woman you’ve known as a friend for awhile? Over dinner, you have the talk, advises Wygant. “You say, ‘I’d really like to become more than friends. I’d like to start dating you. What do you think of that?’ At this point, she’s given you every single sign that this is the conversation she’s been dreaming about, and of course the answer is going to be yes.”

So it all really boils down to a two-pronged plan: pay attention and take a chance. If you focus your energy on the woman in question rather than on yourself or your surroundings (which is what you should be doing anyway), you’ll pick up more than you ever thought you could have. And if you disregard the very obvious signs — the laughing, the touching, the eye contact — and you don’t
go for it, well then, you must not be into her!


Visit his website at AlanGoldsher.com




~~~~~

Pretty lies or ugly truth?

Thursday, July 7, 2011

By ; Kate Waterhouse


1. Rubbing lemon on your teeth will make them whiter. TRUE


This is true but it comes at a price. Cosmetic and implant dentist Dr David Dunn says the use of lemon on your teeth will make them look brighter and whiter but the citric acid in lemons wears away enamel. ''It will give you minimal benefit but it's highly destructive to the tooth enamel due to the high acid content,'' he says.



2. Toothpaste makes pimples disappear. TRUE


A nasty zit can be calmed by a dab of toothpaste but dermatologist Dr JoAnn See says don't expect long-lasting results. ''It will dry your pimples out because toothpaste is an anti-inflammatory agent,'' she says. ''It can reduce the redness if left on overnight and the results are usually evident within 24 hours. But it's not designed to stay on your face as a cream; it's supposed to be washed off, even on your teeth.''



3. The best way to grow your hair is to have frequent haircuts. FALSE


Your hair will grow at the same rate with or without a haircut. Hairdresser to the stars Jaye Edwards says: ''Having a lot of haircuts doesn't make your hair grow longer but it will promote healthier hair.'' Regular haircuts help improve the texture of your hair and get rid of pesky split ends.



4. Plucking grey hairs gives you more of them. FALSE


Tweezing won't give you any more grey hairs but it might make the hair more noticeable. ''Grey hairs will grow back and they will be more noticeable because it will be shorter in length than the rest of your hair,'' Edwards says.



5. Chlorine turns hair green. TRUE


Blondes beware, because this applies to you. It is actually copper residue in swimming pools, not chlorine, that turns hair green. ''Swimming in chlorine does make your hair go green and lighter hair is more prone as it's easier to grab the green and that's why it's important to shampoo and condition your hair every time you swim,'' Edwards says.



6. Cucumber relieves puffy eyes. TRUE


Forget spending a fortune on expensive eye cream as this actually does work. Sydney make-up artist Anya Fransman says turning to the vegie patch can work wonders. ''Cold cucumber slices placed over the eyes can help to alleviate puffiness simply because the temperature helps to constrict blood vessels, aiding in slowing down fluid retention,'' she says.



7. Shaved leg hair grows back thicker and darker. TRUE


Your genes determine how many hairs your body has but Melanie Corlis, from Bronzalicious, says constant waxing will make the hair finer. ''We recommend waxing as it removes the hair from the root and regular waxing will cause the hair to become finer and not as dark.''



8. Waxing your eyebrows makes skin sag. FALSE


If you find sagging around your eyes, it's from the ageing process, not waxing. ''The waxing is only working on the superficial layer of the skin, not the muscle,'' Corlis says.



9. Wearing nail polish turns your nails yellow. TRUE


Nail polish contains pigment that can stain the nails, with darker tones the worst offenders. One way to avoid this is to apply a clear base coat before you apply colour to act as a barrier. ''If nail polish is left on for too long, it can stain,'' Corlis says. ''We recommend to always use a base coat to prevent this happening as it protects the nail.''



10. Washing your face with soap is bad for your skin. TRUE


Not only can soap strip away all the natural good oils and sebum that keep your skin healthy but it can disrupt the skin's pH balance. ''Instead, choose a soap-free, gentle facial cleanser suitable for your skin type, making sure you use it morning and night, massaging it into the skin for up to 30 seconds,'' Fransman says.



Read more: http://www.smh.com.au/lifestyle/beauty/pretty-lies-or-ugly-truth-20110627-1gn3i.html#ixzz1RQg2VJMm


~~~~~

Prepositions of Time: at, in, on

hello u'oll...

nk share... a lot of us selalu salah gune preposition ni... lg2 tuk masa n hari... today share... macam mana nk guna preposition... 'at' 'in' and 'on' dgn betul...

Prepositions of Time: at, in, on

We use:

  • at for a PRECISE TIME
  • in for MONTHS, YEARS, CENTURIES and LONG PERIODS
  • on for DAYS and DATES
atinon
PRECISE TIMEMONTHS, YEARS, CENTURIES and LONG PERIODSDAYS and DATES
at 3 o'clockin Mayon Sunday
at 10.30amin summeron Tuesdays
at noonin the summeron 6 March
at dinnertimein 1990on 25 Dec. 2010
at bedtimein the 1990son Christmas Day
at sunrisein the next centuryon Independence Day
at sunsetin the Ice Ageon my birthday
at the momentin the past/futureon New Year's Eve

Look at these examples:

  • I have a meeting at 9am.
  • The shop closes at midnight.
  • Jane went home at lunchtime.
  • In England, it often snows in December.
  • Do you think we will go to Jupiter in the future?
  • There should be a lot of progress in the next century.
  • Do you work on Mondays?
  • Her birthday is on 20 November.
  • Where will you be on New Year's Day?
~~~~~~~~~~~~
got it... pas ni JANGAN salah guna lagi tau :)





~~~~~

Amazing 11 Years Old!!!

Tuesday, June 14, 2011

A godly voice on this kid, Bianca Ryan from America's Got Talent

Saya tak dapat IPTA! macam mana ni!???

Thursday, June 2, 2011



Salam to all my readers!
Entry kali ni Fazril nak share pengalaman Fazril...

well before start... Fazril nak ucapkan Tahniah tuk semua pelajar lepasan SPM yang telah pun melanjut kan pelajaran ke IPT :)

Belaja betol-betol koz ni akan menentukan masa depan korang... paling penting kena pandai bawak diri! pandai pilih kawan! pandai bahagi kan masa! dan paling penting jangan sesekali mudah mengalah! bila dah dapat belajar kat IPTA ni... tanamkan sifat bersyukur kerana korang bertuah dapat belajar sedangkan ramai yang tak dapat masuk ke IPTA... jadi guna kan peluang yang ada dengan sebaik mungkin! :)

__________

ok. berbalik kepada tajuk entry kali ni... 'Saya x dpt msuk IPTA!mcm mana ni!???'

Fazril tau ramai yang menghadapi situasi ni... semestinya timbul perasaan gusar, iri hati, rasa down sangat2, give-up and macam2 lagi...

Fazril nak share pengalaman Fazril...
lepas je dpt result SPM dulu... kwn2 sibuk apply sana sini... and bila time result upu/matriks n mcm2 lg... 1 pun x sangkut... kosong! tak dapat offer mana2 pun!... yup at that time memang rasa down and malu sangat2... tuhan jaa yg tau mcm mana perasaan Fazril waktu tu... pernah terfikir kn 'SUICIDE' waktu tu... sbb terlalu pressure...

setiap kali jumpa dgn org lain mesti ditnya.. 'weh ko dpt mana?' bila jumpa kwn2 parent... mesti kena soalan ni 'anak kamu dpt smbung mana?' malu sangat2... parent lagi lah... tak sanggup nak tengok muka diorg bila kwn2 diorg tanya soalan macam tu...
just imagine... Fazril buat rayuan tuk kemasukan ke upu... sampai 3 kali... berulang alik ke Putrajaya... semua tak menjadi... setiap kali jumpa... bila ditnya kenapa n mengapa saya tak ditawarkan tempat ke IPTA @ Matrikulasi... jawapan mereka senang ja... markah merit adik rendah berbanding kawan2 adik... sbb tu x dpt...
at that time memang hangin satu badan... terus bagi 1 soalan cepukmas kat org tu... ' kalo tuan mengatakan markah merit saya rendah, boleh tuan bg sbb kenapa si-polan ni boleh dpt Asasi LAW sedangkan sya yang ternyata layak tak dapat... at that time fazril tunjukkan jalan kira markah merit Fazril and si-polan tu depan mata die... org tu terus diam...then fazril trus ckp kat my mum jom balik... it just wasting our time coz fazril taw memang tak kan dapat!

~~~~~~

tuk mereka yang menghadapi situasi ni sekarang... ap yang fazril boleh ckp... truskan wat rayuan... jangan cepat mengalah... 'bersusah2 dulu... bersenang2 kemudian' and andai kata kita tak dpt jugak... then time ni lah kite kena cari options lain... dalam bahasa laen kita tgk peluang2 ke IPTS or others college2 yang laen. yang sememang nya bukan IPTA

kat Malaysia ni.. terlalu banyak kolej2 IPTS... sometimes kita tak pernah taw pun n tak pernah mohon pun tp dioffer tempat tuk continue study.... tak perlu kot fazril mention nama2 ni... sbb i'm sure most of u guys know...

dulu cikgu sekolah selalu pesan... tak semua IPTS tu tak bagus... and tak semua IPTS tu mahal melampau... kena pandai cari... kena pandai tengok2... mana yang diklasifikasi kan sebagai 'sesuai @ Bagus'. ni semua based on my past experienced...

Fazril buat homework! tuk identified mana yang bagus... mana yang sesuai...
nak identified!

  • first sekali... korang tengok Facilities yang phak kolej sediakan kat students die... if berani... korang tnya sendiri student yang blaja kat kolej tu.... then u will get a good feedback... nanti korang taw la agak2 nye mana yg ok n mana x ko! huhu
  • then tengok pulak 'course2 yang ditawarkan'. tp rasa ni x ad masalah sgt... koz ap yg korang minat tu yang korang cari... jangan pulak 'minat kulinari' pegi ke 'kejuruteraan'... nanti korang jugak yang ternganga.
  • lepas dh pilih koz kat IPTS2 tersebut... kena check... koz yang ditawarkan kat IPTS tu dpt approved dr MQA or not!... benda ni sangat sangat sangat la penting! kalo tak susah nak ke degree nanti. benda ni dah pun jadi kat anak jiran Fazril... die ambk course yg tak approved MQA... time cari kerja... susah nk dapat koz government sector directly refused to take her just sbb dip/ijazah die tak diperakui oleh kerajaan n x ad MQA. plz plz plz JANGAN la terpengaruh bila ad org ckp MQA ni x penting... menyesal tak sudah wehh!
  • then of course kita tgk structure yuran die... mahal sangat ke? kalo mahal sangat tu bg fazril... better cari yang laen... koz mahal tak semesti nya bagus... but if those yang mampu... bole jer on!
  • kita tengok pulak interm of bantuan pinjaman pelajaran. tempat tu ada tak bantuan pinjaman pelajaran. ada tak offer PTPTN? MARA? YAYASAN? SCHOLARSHIP? etc...but tok pelajar Bumiputera... nasihat Fazril... cari la yang ad offer MARA... koz lg elok... of korang perform cemerlang smpai abis belajar... leh convert to biasiswa or potongan bayaran.... berbanding dgn PTPTN yang kena bayar full+interest (riba). Faham2 eh
  • next... kalo bole... cari la course2 yang ada joint-venture dengan IPTA. Misalnya 'Program Bersekutu KPTM-UITM, SHAHPUTRA-UITM, SHAHPUTRA-UTM etc... why Fazril suggest ambik yang ad program bersekutu ni? sebab... bila kamu dah abis belajar nanti... senang nak sambung degree... sbb kamu dah ad link dengan pihak universiti IPTA tu... bak kata org... terjamin la... contoh.. korang ambik account kat KPTM and program tu dibwh KPTM-UITM... time abis blaja... nak smbung degree... sure2 korang dapat tempat kat uitm... koz uitm utamakn student die and student dr kolej bersekutu tuk fill tempat diorg... sama gak dengan universiti lain eh :)

tu serba sikit tips yang fazril nak share dgn korang..... :) harap dapat la membantu :) insyallah... selagi mana kita mahukan sesuatu tu... and kita berusaha tuk mendapatkan nya... Allah SWT akan mempermudahkanya... and semestinya akan membantu hambanya yang memerlukan bantuan......

bila dah dapat kelak... jangan pula korang lalai... blaja la betol2... jangan maen2... sbb ni semua menentukan masa depan kamu.....

ap2 or ad ap2 persoalan... boleh hubugi fazril eh :)

GUD LUCK TO ALL!



----------

Rindu dan Syg pd mu wahai Muhammad....

Saturday, February 19, 2011

well.... hye readers.... lama sungguh x update kn....

ap khabar korang semua? sehat? harap2 sentiasa di rahmati oleh NYA

____

ok kali ni Fazril nak share cikit dengan u'oll...

huhu

1st time dalam seumur hidup Fazril menitiskan Air mata masa solat Jumaat...

benda ni berlaku pd 18/2 lalu... kat Masjid Teras Jernang Bangi....

kenapa Fazril menitiskan air mata?
kerana timbul nya perasaan sayang dan rindu pada junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W

Khatib yang memberi Khutbah pada hari tu betol-betol menyentuh jiwa dan perasaan para jemaah termasuk lah Fazril sendiri... memandang kan Maulidul Rasul masih lagi segar dan baru... kebanyakkan Majid akan memberikan Khutbah yang berkaitan dengan junjungan besar kita... Nabi Muhammad S.A.W....

sebelum ni selalu dengar ceramah pasal benda2 ni... ceramah di kolej mahupn di masjid @ surau... but kali ni different.... bagi Fazril... the way khatib tu bagi khutbah tu lain... jd tak hairan la jika agak ramai juga jemaah yang tersentuh... even khatib tu sendiri pun ada juga sebak ketika menyampai kan khutbah....

things yang betul2 membuatkan Fazril menitiskan Air mata bila khatib tersebut masuk part Baginda Nabi Muhammad S.A.W wafat.... seriously, betul2 tersentuh.....
'Akan aku penggal kepala mereka yang berkata bahawa Muhammad telah Wafat'
itu lah yang diungkap kan oleh Khalifah Saidina Umar..... begitu kasih nya mereka kepada Junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W..... tidak dapat menerima yang kekasih Allah S.W.T telah wafat.......

bila kita renung2kan.... pernah tak dalam hidup kita timbul perasaan yang sedemikian..... ?
tepuk dada tnyalah diri....

pas balik dari solat jumaat tu....sampai la sekarang...... ada 1 benda yang bermain di kotak fikiran Fazril....

'Alangkah Indah nya hidup ini adai dapat ku tatap wajah-mu ya Muhammad.... aku rindu dan kasih pada mu ya-Muhammad.... dan layak kah aku untuk bersama mu ya Muhammad di akhirat kelak.... layak kah aku menerima syafaat mu ketika di akhirat kelak?'......




Related Posts with Thumbnails