Followers

Pelik Dengan Orang Melayu kita...

Wednesday, December 1, 2010
haaa kali ni pasal masalah orang zaman sekarang........

benda ni terjadi masa Fazril and my mum pegi beli barang dapur.... kat sebuah Hypermarket.....

masa tengah tolak troli... then ternampak 3 orang manusia ni... seorang lelaki and 2 orang wanita... Fazril amat-amat kagum dengan mereka.... bersungguh-sungguh mengutip derma amal 'Palestine'

Fazril tak sangka... mereka langsung tak penat... tak letih... and terus menerus mengajak orang ramai untuk menderma....

Honestly... Fazril jarang nampak benda-benda ni kat Hypermarket laen... Tuhan saja la yang tau mcm mana perasaan Fazril waktu tu... so Fazril pun dengan rela hati bagi la $$$ and my mum too... berapa yang Fazril bagi tu rahsia... :)



and then selepas saja kuar... perut la lapar pulak.. so p la beli 'waffle' dok menunggu.... tbe-tbe terdengar 1 akak ni.... die tanya kat laki dia... 'berapa byk yang abang dermakan tadi?'.... 'ermm RM 10'....

then pas jew laki tu ckp yg die derma RM 10... terus akak tu jwab.... 'isshhh banyak nya bagi......' at the same time buat muka macam tak suka....
Ya Allah.... menderma pun sampai nak buat macam tu... apa tah lagi dema untuk rakyat 'Palestine'... Rakyat 'Gaza'.... kita semua ni ada tanggung jawab taw terhadap mereka... and mereka juga kan saudara kita....



Come on la akak... jangan bersikap macam tu...

Rezeki tu datang dari Allah swt... malah.... ap yang diberikan tu Allah swt berhak mengambil nya kembali.... apabila kita bersedekah dengan ikhlas... Allah swt akan melipat ganda kan lagi......
Renung-renungkan lah........

TagLine.... "haiisshh pelik... pelik... tak paham betul Fazril...."



---------

Pelik Dengan Orang Melayu kita...

Salam readers....
How are you today? Sihat?
Fazril harap korang semua sihat-sihat saja....


OK! back 2 our topic.... 'Pelik dengan Orang Melayu Kita'

Fazril nak share dengan korang semua.... apa yang Fazril lihat dan perhatikan mase Fazril ikut my mum bei barang rumah kat sebuah Hypermarket...

pas jew beli barang bagai... me and my mum and also my sis duk la kat food court... minum-minum sekejap...

then Hypermarket tu wat event... (Mase pegi tu nampak ada 'stage')... Events ni khas untuk kanak-kanak aje... so faham-faham la kan koz kanak-kanak... budak kecik lagi... budak-budak yang belom akil baligh lagi... then host bagi events tuk pun berucap... ermm tengok dari cara may be dalam lingkungan 20-an...

mula-mula... mamat tu memang ok n petah berbicara... bak kata orang spesis yang tak segan atau gugup masa berada kat pentas... and then dia cakap la macam-macam... bla bla bla.... then time tuk event yang pertama... panggil la budak-budak naik... ada 5 orang... based on my observation... budak-budak tu bawah 10 tahun... paling kecik may be 5 tahun kot...

then masa diorang tengah main-main tu host tu macam dah lupa yang dia sedang bersama-sama dengan kanak-kanak + parents... kerap kali dia menggunakan perkataan yang kalau dikira nya tak sesuai... sepatut nya dia kena lah bahasa kan diri dia 'abang' or nama beliau... bukan dengan membahasakan diri 'aku' atau berkata-kata sepeti; 'kan aku dah cakap!' 'eee kau ni memang la'

ermm may be dia tak sedar... ada parents yang buat muka waktu tu... muka diorang masam... tegang... berkerut-berkerut pun ada... and ada Fazril dengar... may be Akak ni cakap dengan suami dia kot... complain pasal mamat ni guna bahasa cam tu....

oh well... if 'host' tu terbaca ni... harap-harap... tak berulang lah benda ni... koz... kamu mengacara event yang melibatkan kanak-kanak... kena tunjuk yang terbaik epada diorang...

tagline..... "haiisshh pelik... pelik... tak paham betul Fazril...."




-------


Related Posts with Thumbnails